Horsepower

Hestekræfter startede som salgsgimmick

19. september 2013 af Hans Henrik Fafner

Dampmaskinen skulle forbedres

Hestekræfter er noget, det moderne menneske som oftest forbinder med biler. Den klassiske Trabant 601 kørte rundt med 26 af slagsen, og den nye Lamborghini Veneno har omkring 30 gange så mange. Det siger noget om styrkeforholdet, men hvad har heste med sagen at gøre?

Det hele startede med den skotske ingeniør og opfinder James Watt (1736-1819). Han og kollegaen Matthew Boulton arbejdede på at forbedre dampmaskinen. Da de tidligt i 1770erne stod klar med en model, var deres første målgruppe bryggerierne i London, fordi de mente at der måtte være et behov i en energiintensiv proces som ølbrygning.

Bryggeribranchen lagde mål til hestekræfter

Men de måtte jo tale bryggeribranchens sprog for at kunne sælge noget. Dengang brugte bryggerierne heste til at male malt, og det skete ved at trækdyret gik i en evig ring. Watt målte derfor den typiske bryggerihest, der trak møllen i en ring med en diameter på 24 fod; den havde en trækkraft på 180 pund, og bevægede sig i en hastighed på 180,96 fod i minuttet. Det regnede han sammen til 32.580 fod/pund/minut og betegnede det som en hestekraft.

Hestekræfter blev standardiseret

Imidlertid opstod der forskelle fra industri til industri og fra land til land, så man kunne aldrig være sikker på, hvad en hestekraft var. Der blev gjort forsøg på at standardisere dette ved at indføre en metrisk hestekraft, som svarer til den effekt der skal til for at løfte 75 kg én meter lodret op på 1 sekund.

Men mange steder er man gået over til at måle det i watt, hvor en engelsk hestekraft svarer til 745,6999 W mens en metrisk hestekraft er det samme som 735,499 W. Men de fleste vil stadig se uforstående ud, hvis man fortæller at man kører i en gammel Trabi med en motorydelse på 53.691,4 W!

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: