Canned food

Hvem opfandt konserves?

Hvem fandt egentligt på at hælde mad på dåse?

13. oktober 2014

Napoleon var ophav til konserveret mad

Ideen om konserves på glas og dåse stammer oprindeligt fra Napoleon. Han udlovede i år 1800 en dusør til den person, der opfandt en metode, som kunne bidrage til at forsyne hans soldater ved fronten med mad.

Nicolas François Appert, en fransk konditor, eksperimenterede i årevis og vandt i 1809 prisen. Han fyldte kød, æg, grøntsager, mælk, færdiglavede retter i glas, som han forseglede med korkpropper. Glassene blev pakket ind i lærred og kogt. Appert tog patent på sin opfindelse, som dog havde det minus, at glassene var tunge og vanskelige at transportere til fronten.

Landsmanden Pierre Durand fandt året efter på at bruge dåser af tin, der ikke så let gik i stykker. Ideen bredte sig, og dåserne blev senere af stål og blik.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: