Cable length

Kabellængder måles i favne

19. september 2013 af Hans Henrik Fafner

Søfolk havde styr på kabellængder

Hvor langt er et kabel? Godt spørgsmål. Men før i tiden, ville søfolk aldrig være i tvivl, hvis man talte om kabellængder, for det var et almindeligt anvendt længdemål, som faktisk stadig er i brug i visse maritime sammenhænge.

Oprindeligt var det den sædvanlige længde på kabeltove, altså de svære, kabelbeslåede ankertove, der var et hundrede favne lange – hvilket svarer til en tiendedel britisk sømil. Det er det samme som 185,2 meter.

Stor uenighed om længden

Men dette var et idealmål, som først blev defineret klart i 1907. Før da var der store forskelle på en kabellængde. I den amerikanske flåde var det 120 favne, hvilket blev til 219 meter. Da Frankrig og Spanien som nogle af de første indførte metersystemet, besluttede man samtidig at en kabellængde skulle være 200 runde meter, mens Portugal fastholdt 258 meter, Holland 225 meter og Rusland beskedne 183 meter.

Brasilien indførte metersystemet allerede i 1800tallet, men hvis man snakker med en brasiliansk fisker, vil han den dag i dag måle trawl, net og tovværk i favne og kabellængder.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: