Carat

Karat begyndte med kerner som vægtlod

19. september 2013 af Hans Henrik Fafner

Karat målt i kerner

Perler, diamanter og andre ædelsten måles i karat. Det er et vægtmål, som svarer til 200 mg. Det er den moderne version, som blev vedtaget i 1907, og også kendes som metrisk karat.

Ordet menes at have udviklet sig via italiensk og fransk, fra det oprindelige qirat, som er arabisk. I den del af verden var det i oldtiden almindeligt, at de handlende brugte kerner som vægtlodder, navnlig når der skulle købes eller sælges guld, hvor de helt små marginaler i vægten var vigtige for prisen. Man brugte hvedekerner og navnlig kerner fra johannesbrødtræets bælge, fordi de ansås for at være næsten identiske i vægt.

Kunden skulle ikke snydes

Og alligevel vidste man, at der var ganske små variationer, hvilken den moderne videnskab også har påvist. Så ved at bruge noget så almindeligt som kerner, havde den enkelte kunde mulighed for at dække sig ind mod snyd på vægten. I teorien kunne købmanden nemlig have to sæt kerner, de store og lidt tungere, som han kunne bruge når noget skulle købes, og de små og lettere til brug ved salg. Kunden kunne derfor anskaffe sine egne kerner på markedet, hvilket tilsyneladende var helt accepteret praksis.

Karat betegner guldets renhed

I løbet af middelalderen flyttede dele af guldhandelen gradvis op i Europa, hvor man ikke så nemt kunne anskaffe johannesbrødkerner. Man begyndte at bruge andre vægtlodder, men karat som måleenhed blev hængende.

Med tiden blev det dog til at karat blev vægtmålet for ædelsten, mens det i guldhandel gik over til at betegne guldets renhed. 1 karat svarer til 1/24 rent guld i en legering, mens 24 karat er helt rent guld.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: