Girl

Kolonister slagtede og spiste teenagepige

Britiske kolonister i Amerika var så desperate for at få mad, at de slagtede og spiste en teenagepige. Det viser fundet af 400 år gamle knoglerester i Jamestown.

19. september 2013

Skæremærker beviser slagtning

Et 400 år gammelt kranie og andre knoglerester fra en teenagepige blev i 2012 udgravet i ruinerne af Jamestown – den første permanente britiske bosættelse i Amerika.

Nu har forskere fra Smithsonian, USA’s nationalmuseum, analyseret knogleresterne og fundet små skæremærker, der dokumenterer, at pigen er blevet slagtet og spist – sandsynligvis i løbet af den usædvanligt hårde vinter i 1609-10, som af nybyggerne blev kaldt "hungerstiden".

Kolonister slagtede i desperation

Pigens kranie har flere hakke- og skæremærker i både panden og nakken og er knust i venstre side. Alle tegn tyder på, at desperate nybyggere har forsøgt at flække pigens kranie for at få adgang til hjernen. Andre mærker viser, at ansigtsvævet og tungen også blev spist.

Mærkernes placering og form tyder på, at slagtningen af pigen ikke er blevet udført af en kvalificeret slagter, men snarere er sket i hast og desperation.

Hungerstiden gjorde det af med kolonisterne

Pigens dødsårsag er endnu ikke fastslået, men forskerne vurderer, at udskæringen af hendes krop har fundet sted kort tid efter hendes død.

Hungerstiden var en af de mest frygtindgydende perioder i USA’s tidlige kolonitid. Kolonisterne i Jamestown løb tør for mad under en belejring og måtte spise hunde, katte, rotter og slanger – og til sidst mennesker. Af 300 nybyggere var kun 60 tilbage, da ny proviant nåede frem i 1610.

Douglas W. Owsley

Douglas W. Owsley er en af verdens mest fremtrædende retsantropologer og leder udgravningerne ved Jamestown.

Han har i sin karriere analyseret over 10.000 skeletter – bl.a. ofre for krigsforbrydelser i Eksjugoslavien, soldater fra den amerikanske borgerkrig og ofre for terrorangrebet den 11. september 2001.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: