metropolis

Metropolis

Filmklassiker blev beskåret.

14. december 2010

Hvad er historien?

Selv om stumfilmen Metropolis i dag regnes som en ægte klassiker, var den ingen succes ved premieren i Tyskland i 1928. Med en spilletid på 153 minutter blev den betragtet som alt for lang, og den blev derfor klippet voldsomt ned.

Efter instruktøren Fritz Langs død i 1976 steg interessen for Metropolis betragteligt, men desværre var det umuligt at finde en intakt kopi.

Hvor har vi ledt?

Takket være søgen i alverdens filmarkiver er det lykkedes at stykke store dele af Metropolis sammen. I 2002 kom en digitalt forbedret version på 124 minutter, og i 2008 fandt man en næsten komplet version i en skuffe på et filmmuseum i Buenos Aires.

Filmen var dog i så dårlig stand, at nogle passager måtte udgå, fordi det ikke var muligt at genskabe dem.

Chance for at gøre fundet

Der kan stadig ligge kopier af Metropolis på lofter eller i skabe rundt omkring i verden. Så håbet om en dag at stykke alle de 153 originale minutter sammen er ikke urealistisk.

Følg med

Fra den 12. januar og ti dage frem fortæller vi, ti fund, der står på arkæologernes ønskeliste. Klik dig ind hver dag og læs om steder og genstande, der går igen i verdens erindring.

Måske er de forsvundet, måske har de aldrig eksisteret. Men drømmen om at finde dem lever:

Den hellige gral Pagtens ark Det hvide skib Aristoteles' skrifter Biblioteket i Alexandria Djengis Khans grav El dorado Metropolis Amelia Earharts fly Nazi-guldet

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: