Buddha statue covered in earth

3000 buddha-statuer dukker op af jorden

Nye magthavere ville rense Kina for buddhismen.

8. november 2012

I tusindvis af uvurderlige buddhastatuer er dukket op af mulden i det nordlige Kina. Nær Handan, som ligger cirka 400 km syd for hovedstaden, Beijing, har arkæologer udgravet knap 3000 statuer af den indiske religionsstifter. Arkæologer betegner opdagelsen som den største af sin art i Kinas nyere historie.

Buddhastatuerne varierer i størrelse fra cirka 20 centimeter og op til menneskestørrelse, og langt de fleste er udhugget i hvid marmor, mens enkelte er af kalksten. Flere af figurerne bærer indskrifter og spor efter de originale farver, selvom statuerne er omkring 1500 år gamle. Buddhastatuerne formodes at stamme fra det østlige Weidynasti og det nordlige Qidynasti, som regerede Nordkina fra 534 e.Kr. til 577 e.Kr.

Hvorfor de mange figurer i sin tid endte i et hul i jorden, er en gåde. Men forskerne antager, at de blev begravet efter Qidynastiets fald i 577, fordi de nye herskere ønskede at rense riget for buddhismen og genindføre den gamle religion, konfucianismen. Formentlig blev templerne lænset for religiøse genstande, som blev samlet sammen og begravet i hullet, hvor de nu er fundet. En anden mulighed er, at buddhistmunkene selv gemte statuerne af vejen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: