Persian route

Forsvundet persisk hær dukker frem af sandet

Omvej ledte for 2500 år siden 50.000 persiske soldater i døden i Egyptens ørken.

7. juli 2010

For 2500 år siden forsvandt en 50.000 mand stor persisk hær i det vestlige Egyptens ørken. Først nu har arkæologer fundet rester af hæren, der blev meldt savnet efter en sandstorm i 525 f.Kr. efter at være draget ud på et togt til oasen Siwa.

Hæren var udsendt af den persiske storkonge Kambyses 2., der ifølge den græske historiker Herodot var vred på præsterne ved templet i Siwa, fordi de ikke ville anerkende hans krav på Egypten. De to italienske arkæologer og tvillingebrødre Angelo og Alfredo Castiglioni har ledt efter hæren siden 1996, hvor de nær Siwa fandt en stor klippe og undersøgte området omkring den.

En så stor klippe er et naturligt sted at søge ly i en sandstorm, og det var måske netop, hvad de persiske soldater gjorde. Arkæologerne fandt i hvert fald et bronzesværd og flere pilespidser fra perioden.

Flere genstande under sandet

Siden har man bl.a. fundet andre bronzevåben, en ørering, et hestebidsel og hundreder af solblegede menneskekranier, der også kan dateres til Kambyses 2.s tid. Under sandet ligger formentlig yderligere tusinder af knogler og genstande. Den persiske hær tog formodentlig en anden rute end forventet af samtiden, og derfor har tidligere ekspeditioner ledt de forkerte steder efter den. At hæren blev overrasket af en sandstorm, er alle kilder dog enige om.

“En vind rejste sig fra syd, stærk og dødbringende, med søjler af hvirvlende sand, som fuldstændigt dækkede tropperne og fik dem til helt at forsvinde,” skrev den græske historiker Herodot om tragedien.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: