nb_u16 IS

Islamisk stat smadrer oldtidsby

Gamle ruiner og nystartede udgravninger omkring oldtidsbyen Nimrud i det nordlige Irak er blevet smadret af Islamisk Stat.

16. april 2015 af Morten Kjerside Poulsen

I den seneste uge har en video floreret, hvor islamister bl.a. smadrer de berømte lamassu-statuer i den assyriske oldtidsby Nimrud. Statuerne forestiller et fabeldyr med løvekrop, ørnevinger og et langskægget menneskehoved, der vogtede assyrernes byporte og andre indgange.

Nimrud var hovedstad i verdens første imperium

Nimrud, kaldt Kalah i Biblen, var en overgang det assyriske riges hovedstad og havde sin storhedstid mellem 1250 og 610 f.Kr. Assyrien var et af historiens første imperier, og riget strakte sig på et tidspunkt fra Egypten til Den Persiske Golf. Arkæologer besøgte for første gang Nimrud i 1845, og siden 1949 har byen været under mere eller mindre konstant udgravning.

Grunden til, at Islamisk stat har jævnet ruinerne med jorden, er angiveligt deres uislamiske natur. Heldigvis er langt størsteparten af de artefakter, som er fundet i Nimrud, i dag spredt ud på museer verden over.

Bulldozere og sprængstof pulveriserede ruinerne

Krige er tidligere gået ud over Nimrud og den assyriske kultur. Under Golfkrigen forsvandt en enestående 2800 år gammel assyrisk guldskat, som var fundet under paladset i Nimrud. Kun med nød og næppe undgik skatten at falde i Saddam Husseins hænder og dukkede i stedet op dybt nede i en bankboks.

Islamisk stat smadrede Nimruds 3000 år gamle ruiner med bulldozere og sprængstof.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: