Maya statues tied up

Mayastatuer viser bagbundne fanger

Mexicanske arkæologer har fundet to ca. 1,5 m høje statuer, der forestiller bagbundne krigsfanger med håret samlet i nakken – klar til at blive halshugget.

24. januar 2012

De to krigsfanger, som har inspireret til statuerne, blev ifølge inskriptioner på statuerne ofret i 695 e.Kr. – muligvis i forbindelse med indvielsen af en ny del af en boldbane. Mayaerne troede, at blod gav liv til nye bygningsanlæg, og til det formål var krigsfangers blod perfekt.

Statuerne er fundet på det arkæologisk betydningsfulde sted Toniná i staten Chiapas, Mexico, der i mayaernes tid hed Popo. Popo lå i strid med den rivaliserende mayaby Palenque, der lå 64 km mod nord. Striden varede fra 688 til 714 e.Kr., og den gjaldt adgang til det livsvigtige vand i floden Usumacinta, der i dag udgør en del af grænsen mellem Mexico og Guatemala.

Statuer er bevis for, at krigsfanger blev ofret

Ud over at være et meget håndfast bevis på, at Popo ofrede deres krigsfanger, bidrager fundet med en anden vigtig viden, påpeger de mexicanske arkæologer fra National Institute of Anthropology and History. De ofrede fanger var fra en tredje mayaby, Copán, og ofringen af dem beviser, at Palenque fik støtte fra Copán i krigen mod Popo.

Popo havde lange magtfulde perioder, men blev også svækket, da regionens øvrige klassiske mayabystater begyndte at bukke under omkring 900 e.Kr. Ifølge arkæologer skyldtes mayaernes undergang faktorer som tørke, overbefolkning, udpining af jorden samt udryddelse af skovens vildt.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: