Mayan temple

Klimaforandringer dræbte maya-folket

Tørke fik mayakulturen i Mellemamerika til at gå under.

27. juni 2012

Nye analyser viser, at klimaet ændrede sig og gav et fald i nedbøren på cirka 40 pct. fra 800 til 1000 e.Kr. Det fik mayakulturen i Mellemamerika til at kollapse.

Forskerne Martín Medina-Elizalde og Eelco J. Rohling fra University of Southampton i Storbritannien har indsamlet de hidtil bedst daterede oplysninger om periodens klima og tegner et billede af en tørke, der toppede i 830-928 e.Kr. Dette tidspunkt stemmer overens med de arkæologiske tegn på mayaernes kollaps.

Nedbøren faldt faktisk mindre, end forskerne forventede. Men pga. den høje fordampning og mangel på andre vandressourcer var faldet fatalt for mayaernes overlevelse. Ferskvandsreservoirerne blev drænet, og grundlaget for det landbrug, der brødfødte mayaernes store byer, forsvandt og opløste civilisationen. Forskerne mener, at fx sygdom og borgerkrig også kan have spillet ind og måske været udløst af tørken.

Nedbøren blev næsten halveret

Forskere har målt forholdet mellem en tung og en let iltisotop (O-18 og O-16), der var indlejret i drypsten fra en drypstenshule og i bunddyr fra tre søer. Forholdet afslører, hvor meget regn der faldt i den periode, hvor mayakulturen uddøde.

Undersøgelserne viser, at vandstanden i den ene af de tre søer, Chichancanab-søen, faldt med 30 pct., og at den årlige nedbør på Yucatán-halvøen var 40 pct. mindre i lange perioder fra 830 til 928 e.Kr.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: