Alexander the Great

Top 10: Mægtige riger i oldtiden

Vi har kåret Grækenland som oldtidens mægtigste rige. Er du enig i vores vores vurdering? Eller mener du fx at Romerriget var mere betydningsfuldt?

25. oktober 2013 af Erik Wied

Hippokrates grundlagde lægevidenskaben, Euklid bliver betragtet som geometriens fader, og Kleisthenes tog afgørende skridt mod demokratiet. Alle tre er grækere, og sammen med mange andre landsmænd lagde de grunden til store dele af det, vi i dag betragter som uundværlige dele af vores civilisation.

Den enorme græske indflydelse kan ses meget tydeligt i sproget. Ordet demokrati er græsk og betyder folkestyre. Men utallige andre ord som eksempelvis historie, økonomi, analyse, musik, politik, monarki, system, bibliotek, apotek, magi og erotik stammer også fra græsk og fortæller om grækernes interesse for disse områder.

Den græske påvirkning var enorm

Den klassiske græske kultur eksisterede i over 500 år og nåede på højdepunktet en udbredelse, der dækkede halvdelen af den kendte verden med Alexander den Stores erobringer. Alexander, som var født i Makedonien men som så sig som græker, var med til at sprede de græske værdier overalt, hvor han kom frem. Også i det senere så magtfulde Romerrige var påvirkningen fra Grækenland stor. I en periode nægtede de fineste romere at tale deres modersmål, men foretrak græsk frem for det plebejerske latin.

Se hele listen over oldtidens mægtigste riger

Ud over oldtidens Grækenland indeholder top 10 over oldtidens mægtigste riger også Romerriget og det gamle Egypten. Find ud af, hvilke pladser på listen, de har fået og læs mere om de 10 mægtigste riger.

Som abonnent på bladet kan du downloade artiklen ved hjælp af knappen nedenfor.

Ikke abonnent? Få et godt tilbud her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: