treasure

Skattejægernes guide til havets guld - trin for trin

Gamle logbøger, masser af højteknologisk udstyr og årelang tålmodighed. Det er, hvad jobbet som skattejæger kræver.

18. oktober 2013 af Stine Overbye

Trin 1: Logbøger og gamle skibskort granskes

Jagten på et skibsvrag begynder ved skrivebordet, hvor skattejægerne studerer historiske optegnelser og sætter sig ind i alle detaljer om skibet og dets forlis. Hvis logbøgerne stadig er i behold, er de en vigtig kilde til information. Det samme er øjenvidneberetninger og avisartikler.

skattekort, guldskat

I logbøgerne kan skattejægerne blandt andet se skibspositioner og oplysninger om vind- og strømforhold i tiden omkring forliset.

Computermodeller, der samler de historiske data, kan herefter beregne vragets sandsynlige position.

Trin 2: Sonaren indkredser skibet

Moderne skattejægere råder over et helt arsenal af dyrekøbt isenkram, og som det første stikker de til søs med en sonar.

Her kortlægger de ved hjælp af ultralyd havbunden meter for meter i parallelle spor. Computerprogrammer bearbejder lydsignalerne og viser dem som billeder. Når sonaren har sporet en genstand, bliver positionen plottet ind på søkortet ved hjælp af GPS.

Eftersøgningen med sonar kan koste over 30.000 kroner om dagen, så ét års eftersøgning løber hurtigt op i ti millioner kroner. Skattejægerne bruger ofte mere end ti år på at spore en skat.

Trin 3: En robot inspicerer skibet

Når skattejægerne har kortlagt havbunden og sporet et formodet vrag, tager de på endnu en ekspedition. Denne gang medbringer de en fjernstyret dykkerrobot udstyret med lys og kameraer, som kan optage film og billeder i høj opløsning. Ved hjælp af billederne kan vraget identificeres.

Trin 4: Skatten fiskes op

Når vragets identitet er bekræftet, og rettighederne til at bjærge skatten er sikret, sender skattejægerne endnu en gang den fjernstyrede dykkerrobot i dybet. Den er udstyret med gribearme og forskellige redskaber, så den blandt andet kan filtrere sand og suge mønter op ved hjælp af silikonesugekopper.

Når skatten er blevet bjærget, venter et større konserveringsarbejde, inden den langt om længe kan sælges.

Læs mere om havenes skjulte skatte

Hent Illustreret Videnskabs store artikel om skatte, "Havet skjuler milliarder", ved hjælp af download-knappen nedenfor.

Det kræver blot, at du har en profil på Illustreret Videnskabs site.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: