HMS Investigator

Skibsvrag fundet i Nordvestpassagen

Ekspeditionsskibet Investigator, der blev forladt i isen i 1853, er blevet fundet af canadiske forskere.

3. januar 2011

Ud for øen Banks Island i Beauforthavet i arktisk Canada har arkæologer fundet et mere end 150 år gammelt britisk skibsvrag, det 36 meter lange og 422 tons tunge flådeskib HMS Investigator.

Fartøjet blev i sin tid fanget i pakisen og forladt af besætningen, der var sejlet ud for at finde den forsvundne Franklin-ekspedition. Den forsvandt sporløst i 1845 under forsøget på at finde Nordvest-passagen, en stærkt eftersøgt søvej nord om det nordamerikanske kontinent til Østen.

Shipparts on Banks Island

Iskoldt vand har bevaret vraget

Ved hjælp af sonar fandt canadiske forskere fra institutionen Parks Canada vraget af Investigator i den afsidesliggende Mercy Bay. Her lå det forbavsende intakte fartøj på havbunden i cirka 11 meters dybde med det øverste dæk omkring 8 meter under havoverfladen. Det meste af året er farvandet frosset til, og netop på grund af det iskolde vand er Investigator særdeles velbevaret.

Hull of HMS Investigator

Under kaptajn Robert McClures kommando stævnede Investigator i 1850 ud fra England for at lede efter polarforskeren John Franklins to skibe Erebus og Terror, der forsvandt sporløst under jagten på den forjættede Nordvestpassage. Det udløste i 1847 en af historiens længstvarende og mest storstilede redningsaktioner, som dog skulle vise sig frugtesløs. Investigator var et af eftersøgnings-fartøjerne.

I Mercy Bay blev det fanget i isen i over to år, men da besætningen var ved at løbe tør for forsyninger, forlod mændene i juni 1853 skibet og fortsatte på slæde over isen østpå, indtil de blev evakueret af et britisk undsætningsskib. Tre af besætningsmedlemmerne døde af skørbug i 1853, og deres grave er nu også fundet af arkæologerne fra Parks Canada.

Eftersøgningen gik galt

Det britiske ekspeditionsskib HMS Investigator blev sendt af sted for at lede efter den forsvundne Franklin-ekspedition. Men også Investigator sad fast i isen og måtte til sidst efterlades.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: