Slave tomb at St. Helena

Slavegrav opdaget midt i Atlanten

Skeletter vidner om de gruopvækkende forhold på 1800-tallets slaveskibe.

22. august 2012

Da handel med afrikanske slaver i 1833 blev forbudt i England, kom den britiske flåde på overarbejde med at stoppe ulovlige slaveskibe på vej over Atlanten.

I den forbindelse blev ca. 26.000 slaver frigivet og sat i land på den lille atlanterhavsø Skt. Helena. Forholdene på slaveskibene og i de interimistiske lejre var imidlertid så katastrofale, at mindst 5000 døde og blev begravet på øen i årene 1840-1872.

Arkæologer fra det britiske University of Bristol har nu fundet 325 skeletter i primært fællesgrave på disse slavers gravplads. Kun fem mennesker fik deres egen grav: en voksen og fire dødfødte eller nyfødte børn.

83 pct. af de begravede var børn eller unge mennesker, som var særligt eftertragtede af slavehandlerne, fordi de havde et langt arbejdsliv foran sig.

Kun i få tilfælde afslører skeletterne en specifik dødsårsag, men arkæologerne formoder, at mange af de tilfangetagne afrikanere døde af væskemangel, dysenteri og kopper. Skørbug og vold har dog sat tydelige spor på mange skeletter, ligesom det står klart, at to børn blev skudt. Fundene fra slavegravene bliver udstillet på Skt. Helena.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: