Stadium

Stadier bruges både til fodbold og måling

19. september 2013 af Hans Henrik Fafner

Grækerne tog stadier med ind i sportens verden

Vidste du, at et fodboldstadion eller et atletikstadion egentlig har noget at gøre med en måleenhed?

I oldtidens Grækenland var stadion det samme som 600 fod, der svarer til 185 meter. Målet kom ind i sportens verden, da de gamle grækere begyndte at anlægge idrætspladser, hvor der som udgangspunkt skulle være plads til 600 fods sprint i lige linje.

Det ældste anlæg, arkæologien kender til af denne type, er blevet fundet ved Olympia på Peloponnes.

Stadier brugt til udregning af Jordens omkreds

Men stadier, som det hedder i flertal, blev naturligvis brugt til alt muligt andet. Da den græske astronom Eratosthenes (276-194 f.Kr.) gjorde den interessante opdagelse, at den samme ting kastede forskellige skygger i Alexandria, hvor han boede, og Syene (Aswan) længere mod syd, var stadierne udgangspunkt for hans revolutionerende beregninger.

Han vidste nemlig, at afstanden mellem de to byer var 5000 stadier. Og da han forudsatte, at solens stråler rammer Jorden parallelt, konkluderede han, at forskellen på skyggerne måtte skyldes, at jordoverfladen krummer. Han sammenholdt de forskellige tal og nåede frem til en beregning af Jordens krumning, og dermed også af Jordens hele omkreds.

I dag diskuterer videnskaben dog stadig, hvilke stadier, han brugte. For der er flere forskellige. Det attiske stadion, som det græske også hedder, svarer til 185 meter, mens det egyptiske er på 157,5 meter, og det gør jo en vis forskel.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: