1. Woo Suk Hwang: Stamcelle-kongens fald

Den store sydkoreanske stamcelleforsker dr. Woo Suk Hwang blev i 2005 blev endelig dokumenteret som svindler af en undersøgelseskomité.

9. april 2013 af Rasmus Kragh Jakobsen

Forskningsverdenen var chokeret og nationen rystet, da den store sydkoreanske stamcelleforsker dr. Woo Suk Hwang den 29. december 2005 blev endelig dokumenteret som svindler af en undersøgelseskomité ved Seoul National University.

I en tid, hvor Europa og USA var fastlåst i etiske diskussioner om kloning af menneskeceller som mulig vej til kurere en række uhelbredelige sygdomme, spildte Hwang ikke tiden med snak, men buldrede af sted. I 2004 og 2005 slog han benene væk under hele feltet, da han skabte klonede menneskefostre og udvandt stamceller, der i princippet kan erstatte syge celler hos patienter og kurere dem. En milepæl for den såkaldte terapeutiske kloning, hvis det ellers var sandt. Journalister ved tv-programmet PD Notebook fik via medarbejdere i Hwangs skaffet beviser for, at det hele var snyd og resultaterne snedigt fabrikeret bla. vha. fotoredigeringsprogrammer.

Hwang blev siden idømt 2 års betinget fængsel, men er i høj grad aktiv indenfor kloning som leder af Sooam Bioengineering Research Institute i Yongin, Sydkorea, der bla. kloner grise, hunde og samarbejder med russiske forskere i et forsøg på at klone en mammut.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: