2. Paul Kammerer og mysteriet om arvelighed

Vil en giraf der strækker sig, kunne få afkom med længere hals? Det hævdede den østrigske biolog Paul Kammerer.

9. april 2013

I begyndelsen af det 20. århundrede påstod den østrigske biolog Paul Kammerer, at man kunne ændre den menneskelige race og skabe super mennesker.

Kammerer havde fundet beviset for, at Jean-Baptiste Lamarckes idéer om, at dyr aktivt kan give deres træk videre til afkommet, var rigtige. Fx hævdede han, at en giraf, der virkelig strækker sin hals også vil få afkom med længere hals.

Paul Kammerer havde eksperimenteret med jordemodertudsen (Alytes obstertricans) og vist, at når han gjorde terrariet ulideligt varmt, skiftede den sit normale liv på landjorden ud med et liv i det kølige vand.

Styrer viljen evolutionen?

Men ikke nok med det. På få generationer groede den specielle sorte buler, så hannerne kunne holde fast på hunnerne og parre sig i vandet. Med andre ord: Tudsens vilje til et nyt liv styrede evolutionen.

I over et årti turnerede Paul Kammerer rundt i hele Europa med foredrag om hvordan også vi mennesker med viljens magt kan stræbe efter nye superevner.

Det sluttede i 1926, da den amerikanske ekspert G. K. Noble afslørede, at de sorte buler i virkeligheden var blæk sprøjtet ind under huden.

Få uger senere skød Kammerer sig selv i en skov nær Wien.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: