human zombie

Det hvide snit: Læger gjorde patienter til zombier

Lægevidenskabens største fejlskud: I 1949 fik opfinderen af det hvide snit nobelprisen. I dag ved vi, at indgrebet lemlæstede tusindvis af patienter.

15. juli 2013 af Jeppe Nybye

I 1949 blev den portugisiske læge Egas Moniz hædret med nobelprisen for sin opdagelse af et kirurgisk indgreb, som kunne kurere psykisk syge for en række lidelser.

Behandlingen, lobotomi, blev i Danmark kaldt det hvide snit, fordi den var målrettet et område i hjernen kaldet den hvide masse. Indgrebet skulle kappe forbindelsen mellem hjernens tænkende og følende del.

Målet var at gøre uregerlige patienter rolige, men i virkeligheden lemlæstede det hvide snit mindst 50.000 mennesker verden over.

Patienter blev apatiske zombier De fleste fik – hvis de var så heldige at overleve behandlingen – et forkrøblet følelsesliv, eftersom forbindelsen til pandelappen – stedet, som huser menneskets personlighed – blev kappet.

Mange blev barnlige eller demente, hvis de da ikke endte som apatiske zombier.

Syl blev banket gennem øjet At lægerne havde vanskeligt ved at forudsige resultatet af de enkelte indgreb var måske ikke så underligt, set med nutidens øjne.

Fremgangsmåden var, at lægen bankede en syl gennem knoglen lige over patientens øjenæble og ind i hjernens frontallap, hvor sylen blev vrikket op og ned. Samme metode blev brugt ved det andet øje.

Altså temmelig langt fra det finkirurgiske "snit", som navnet lægger op til.

Hvad er det største fejlskud? I det nyeste nummer af Illustreret Videnskab kan du læse om flere af lægevidenskabens største fejlskud, men hvilket mener du, er det største?

Afgiv din stemme her

Læs artiklen fra Illustreret Videnskab: Top 10: Lægevidenskabens største fejlskud. Abonnenter kan frit hente artiklen nedenfor

Top 10: Lægernes fejlskud

  1. Det hvide snit

  2. Badeforbud mod pest

  3. Åreladning

  4. Kviksølv som medicin

  5. Trepanering

  6. Heroin i hostesaft

  7. Tobak som helsemiddel

  8. Elektrochok mod homoseksualitet

  9. Morfin som beroligende middel til børn

  10. Lægeordineret onani mod kvindehysteri

Afgiv din stemme her

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: