IGNobel 2014/14

Seriøs videnskab bag skøre priser

Ig Nobelpriserne er et humoristisk alternativ til de rigtige Nobelpriser. Men bag de spøjse vindere ligger seriøs videnskabelig forskning.

1. september 2014 af Peter Eberhardt

Hvad har en svævende frø og en brystholder, der kan bruges som gasmaske, tilfælles?

Begge har vundet Ig Nobel-prisen, som er det humoristiske alternativ til Nobelprisen. Snart skal nye vindere af prisen kåres under et ståhej, der ikke har meget tilfælles med den andagtsfulde stemning, vi kender fra uddelingen af Nobelprisen.

Der ligger seriøs forskning bag

Men faktisk har vinderne fået støt mere anerkendelse. For selvom en stor del af de prisvindende opdagelser og opfindelser kan virke langt ude på det videnskabelige overdrev, er selve forskningen bag dem seriøs. Prisen uddeles af det satiriske og videnskabelige tidsskrift Annals of Improbable Research for at hylde bedrifter, der “først får os til at le og siden tænke”. Navnet Ig Nobel er et ordspil på ignoble, som er engelsk for uædel, samt Nobel.

Tidligere har forskere fået Ig Nobelprisen for at forklare, hvordan frøer kan svæve, og hvordan spætter undgår hovedpine.

Se prisoverrækkelsen

Klik på linket og se, hvem der fik IgNobelpriserne 2014, da de blev overrakt på Sanders Theatre på Havard University i Massachussets i USA.

Se her, hvem der vandt

Vinder: Ornitologi 2006

Ivan Schwab, øjenlæge. Undersøgte spætters kranieskal. Metode: Højhastighedskamera og mikroskop. Resultat: Lang tunge forhindrer hjernerystelse.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: