Menneskeforsøg John Stapp

Læge udsatte sig selv for 46 g

John Stapp var stor tilhænger af menneskeforsøg - på sig selv. Lægen og obersten fra USA's luftvåben deltog i en række radbrækkende eksperimenter i 1940'erne og 50'erne og er stadig den person, der har overlevet størst g-påvirkning nogensinde.

4. marts 2015 af Babak Arvanaghi

Menneskeforsøg banede vejen for katapultsædet

I 1940’erne var der tvivl om, hvorvidt en jagerpilot ville overleve at blive skudt ud af sit fly med en faldskærm på ryggen. Langt hen ad vejen var videnskaben overbevist om, at den massive g-påvirkning piloten blev udsat for, ville tage livet af ham.

Det var lige indtil den amerikanske oberst John Stapp gav sig i kast med at teste voldsom g-påvirkning i en række menneskeforsøg på egen krop. Han accelererede op til enorme hastigheder på få sekunder og bremsede ned til fuld stop på endnu kortere tid.

John Stapp overlevede 46 g med blødende øjne

Da det gik vildest for sig, blev den amerikanske oberst udsat for over 46 g, da han bremsede ned fra over 1000 kilometer i timen i 1954. Til sammenligning er g-påvirkningen på de vildeste rutsjebaner kun ca. 6 g.

Stapp slap da heller ikke uskadt fra sine vanvittige eksperimenter. Et knust haleben, flere brækkede ribben og blødninger i øjnene var blot nogle af de skader, vovehalsen pådrog sig. Men han fik overbevist videnskaben om, at det er muligt at skyde piloter ud af et jagerfly.

Retsmediciner hængte sig selv i menneskeforsøg

Halsbrækkende menneskeforsøg fik en ny betydning, da rumæneren Nicolae Minovici begyndte at forske i, hvordan det føles at blive hængt. Læs mere i vores artikel:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: