DriftigViking2

Hvalrossen var årsag til vikingernes forsvinden fra Grønland

For over 500 år siden forsvandt vikinger fra Grønland lige så pludseligt, som de var kommet. I århundreder har forskere undret sig over hvorfor, men nu har de måske fundet svaret – i hvalrossens tænder.

16. juni 2016 af Else Christensen

En international forskergruppe går nu i gang med at sammenligne blyindholdet i udvalgte områder ved den grønlandske kyst med indholdet i kors, smykker og skakbrikker af hvalrostand.

Vikinger tjente tykt på discount-elfenben

Hvis isotoperne er ens, har vikingerne på Grønland formentlig været leverandør til Europas kirke og adel. Og i så fald tyder meget på, at årsagen til nordboernes forsvinden er, at deres lukrative indtægt fra discount-elfenben pludselig forsvandt.

Lav efterspørgsel tvang vikingerne væk

Hvalrostænder blev i middelalderen forarbejdet til smykker og finere brugsgenstande og har til fælles, at mange af dem er fremstillet omkring år 1000 – tiden umiddelbart efter at vikingerne bosatte sig på Grønland.

I 1300-tallet begyndte efterspørgslen efter hvalrostand at falde, fordi prisen på den ægte elfenben faldt. Kort tid efter forsvandt nordboerne fra Grønland.

Vikinger var driftige handelsmænd

Hvis salg af hvalrostænder var årsagen til vikingernes ankomst og forsvinden fra Grønland, har de været tæt forbundet med det pulserende handelsliv i Europa og ikke et isoleret og forhutlet folk på kanten af verden. Og i så fald skal nordboerens historie skrives om.

Hvalrostænder lokkede vikingerne til Grønland

Læs mere om, hvordan dommedagskors og smykkeskrin af hvalrostand kan være med til at aflive myten om de forhutlede nordboer i vores store artikel.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: