Vikings archaeology

Massegrav: Vikinger blev slagtet i England

Et byggeprojekt til sommer-OL 2012 gav en uventet gevinst. Vejarbejdere fandt ved et tilfælde en massegrav med 51 henrettede unge mænd ved en sydengelsk kystby. Analyser af de massakrerede skeletter har nu afsløret, at de døde var unge vikinger fra Skandinavien.

28. september 2010 af Stine Overbye

Forberedelserne til sommer-OL i London i 2012 har udløst enorme byggeprojekter i det sydøstlige Storbritannien. Og allerede inden legene går i gang, er de første uofficielle guldme-daljer klar til at blive uddelt: De går til et sjak vejarbejdere, der i juni 2009 gjorde et opsigtsvækkende og højst makabert fund i nærheden af kystbyen Weymouth.

Under arbejdet med at etablere en indfaldsvej til det olympiske sejlsportsanlæg stødte gravemaskinerne på en massegrav fyldt med ældgamle skeletter. Kranierne var skilt fra kroppene og stakket nydeligt op langs den ene side af graven, der har vist sig at rumme resterne af mindst 51 mennesker. Alle de dræbte var mænd af robust støbning: Før de mødte en voldsom død, var de høje, sunde, stærke – og meget unge. De yngste var blot teenagere, de fleste var i 20’erne, og de ældste havde kun lige rundet de 30.

Tænder fortæller om koldt vejr

Kulstofdateringer af knoglerne har afsløret, at mændene blev slået ihjel mellem år 910 og 1030, og dermed kom de af dage i en tid, der var præget af omfattende kampe mellem fastboende angelsaksere og vikinger på erobringstogt. Ofrene var da også af skandinavisk oprindelse, viser analyser af tænderne.

Forskerne har undersøgt isotopsammensætningen i tandemalje og tandben og har derved fundet frem til, at mændene stammede fra et område med et betydeligt koldere klima end det britiske, og at de under opvæksten havde spist en proteinrig kost. Ud fra blandt andet disse data har eksperter regnet sig frem til, at de døde havde rod i flere forskellige områder af Skandinavien. En enkelt havde været på en endog meget lang rejse, idet tandanalysen viser, at han var vokset op nord for polarcirklen.

Omstændighederne omkring den godt 1000 år gamle massakre er uvisse. Men forskere fra Oxford Archaeology, som med næsten 400 specialister er en af Europas største, uafhængige arkæologi-institutioner, har sat alle kræfter ind på at analysere knogleresterne for på den måde at stykke et billede sammen af begivenhedsforløbet.

Ud fra de hidtidige opdagelser har udgravningsleder David Score dog allerede nu et bud på et sandsynligt scenarie: Vikingerne var netop gået i land på den britiske kyst og var på vej på togt inde i landet, da hæren blev bremset af 200-300 lokale angelsaksere, der slog ring om de fremmede og afskar dem muligheden for tilbagetog.

Med sværd eller andre skarpe våben gik de lokale til angreb på vikingerne, som forsøgte at værge for sig med arme og ben. En af vikingerne fik skåret fingrene af i kampens hede, formentlig da han forsøgte at parere et stød ved at gribe om en sværdklinge.

Andre blev stukket og hugget i hovedet, på kæben, på brystet og i ryggen, og til sidst var skandinaverne så dødeligt kvæstede, at de måtte opgive alt selvforsvar. Herefter blev vikingerne som en allersidste ydmygelse klædt nøgne – i hvert fald har forskerne ikke fundet rester af tøj i graven – og halshugget med et ikke særligt rent snit. Som afslutning på den brutale konfrontation blev kroppene kastet hulter til bulter i en fællesgrav, hvor hovederne blev arrangeret i en slags sejrsopstilling i den ene side af graven.

Vikings skeletons

Tog vikingehoveder som trofæer

Muligvis beholdt angelsakserne vikingehøvdingernes hoveder som trofæer, der blev sat på stage og udstillet til skræk og advarsel for andre vikinger. En kendsgerning er det i hvert fald, at forskerne har fundet flere kroppe end kranier – de foreløbige undersøgelser tyder på, at der mangler op til fire kranier.

Selv om arkæologerne nu er nået et pænt stykke ad vejen i opklaringen af det blodige massedrab, forestår der stadig et større detektivarbejde: Forskerne mangler at finde svaret på, hvem der stod bag massakren, og hvad motivet var. I og med at både det omtrentlige gerningstidspunkt og ofrenes baggrund er slået fast, forsøger arkæologerne nu at finde ledetråde, der kan knytte massakren til en bestemt historisk begivenhed.

I mellemtiden fortsætter arbejdet med at anlægge indfaldsvejen, så briterne i 2012 bliver klar til at møde en ny og be-tydeligt større invasionshær – i denne omgang ikke af vikinger, men af kampklare sportsfolk fra hele verden.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: