Silverdale treasure

Møntfund afslører ukendt vikingekonge

1100 år gammel sølvskat laver rod i den angelsaksiske kongerække.

En britisk amatørarkæolog har gjort sit livs fund. Ikke alene har han med sin metaldetektor fundet en stor sølvskat – han har også bragt historikerne på sporet af en hidtil ukendt vikingekonge, der herskede i England med byen York som hovedstad.

I den mere end ét kilo tunge sølvskat, som blev fundet på en mark få centimeter under jordoverfladen, indgår der en mønt med inskriptionen Airdeconut på den ene side.

Problemet for arkæologerne er dog, at de ikke kender til nogen konge ved det navn. De antager derfor, at Airdeconut er et lokalt forsøg på at stave til Hardeknud, en vikingekonge, der først regerede over Danmark og siden over både Danmark og England fra 1035 til 1042 e.Kr.

Men den teori afføder blot et nyt problem, idet den nyfundne sølvmønt blev gravet ned i tiden omkring år 900 og dermed er mere end 100 år ældre end den kendte kong Hardeknud.

Airdeconut coin

Det har fået mønteksperten Gareth Williams fra British Museum til at foreslå, at der må have været en tidligere kong Hardeknud i England. Der kan godt passes endnu en Hardeknud ind i den engelske kongerække, mener Williams: Fra 883 til 895 regerede en kong Gudfred i England, og han kan godt have haft en søn ved navn Hardeknud.

Vikingerne havde den tradition, at de ofte navngav deres sønner efter en bedstefar, og Gudfreds far hed netop Hardeknud. Gudfreds efterfølger kan dog også have været en konge ved navn Siefred, og arkæologerne er derfor endnu ikke sikre på, hvor de skal placere den ukendte konge.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: