Mallory&Irvine

Kors i sneen sender besked om katastrofen

11. marts 2010

I det klare måneskin våger Odell sammen med John Hazard natten igennem i lejr fire i håbet om et livstegn fra Mallory og Irvine. Men intet sker, og næste morgen klatrer Odell atter op til lejr seks for at lede efter sine kammerater eller blot finde et spor, der kan afsløre, hvad der er sket med dem.

Lejren ligger øde hen, intet er forandret fra dagen før. Ingen har været i teltet i løbet af natten, og Odell indser, at tragedien er indtruffet. Han bærer to soveposer ud af teltet og lægger dem i sneen, så de danner et T – et signal, som er aftalt på forhånd, og som betyder: Ingen spor, har opgivet håbet.

Godt 1200 meter under ham opfanger Hazard budskabet, som kort efter bliver sendt længere ned ad Everest til resten af ekspeditionen i den fremskudte basislejr. Seks tæpper er lagt ud i form som et kors, og selv på et par kilometers afstand træder symbolet kun alt for tydeligt frem.

Den 17. oktober 1924 bliver der holdt mindegudstjeneste for George Mallory og Andrew Irvine i St. Paul’s Cathedral i London. Kongehuset, samfundets spidser, bjergbestigernes familier og repræsentanter fra både Alpine Club og Royal Geographical Society er til stede i den fyldte domkirke, hvor biskoppen priser de “to mest formidable udfordrere, Everest nogen sinde har været ude for”.

Irvine forsøger at bremse Mallorys styrt

Ingen i domkirken vidste, hvordan de to klatrere havde mødt deres skæbne. Først 75 år senere blev en lille flig af mysteriet løftet, da et eftersøgningshold i 1999 fandt George Mallorys velbevarede, porcelænshvide lig. I brystlommen lå hans snebriller, og i andre lommer fandt man en foldekniv, en knust højdemåler, et ødelagt ur, hvor den store viser stod på lidt over to, en saks, en æske tændstikker, sedler med notater og breve fra familie og venner.

Om livet havde Mallory et reb, der tydeligvis var knækket, så formentlig var han bundet til Irvine, da han styrtede. Rebet var bundet om taljen med et pælestik og havde både trykket ribben og sat mærker i huden. Det kunne være et tegn på, at Irvine af al kraft forsøgte at bremse Mallorys styrt, og at det lykkedes ham et kort øjeblik, indtil rebet brast.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: