Children in London during ww2

Arkæologer fortæller hverdagens historie

Anden verdenskrigs-arkæologien er i en rivende udvikling. Hvad der begyndte som traditionelle undersøgelser af slagmarker, er i dag udvidet til at omfatte alle dele af livet.

Undersøgelser af ruiner, fly- og skibsvrag fortsætter og giver forskerne ny viden og flere detaljer om krigens gang. Men nu er arkæologerne også interesserede i den del af historien, der har været belagt med tabuer og derfor er sunket hen i glemslen, og i fund, som kan afdække almindelige civiles oplevelser af krigen.

Rester af gamle våben i forstædernes baghaver eller en gammel tepotte i et for længst glemt beskyttelsesrum er genstande, som forskerne gerne vil se nærmere på i fremtiden.

Krigens fangelejre i både øst og vest har også arkæologernes bevågenhed. Lejrene har ofte været helt ukendte eller i hvert fald lukket land for de lokale, der nu gennem konkrete genstande som gryder, kaffekrus og barbergrej kan komme helt tæt på de mennesker, der engang var spærret inde i lejrene.

Ny teknologi som radarer, sonarer og avancerede kameraer gør det muligt at finde genstande og anlæg under jorden og dybt i havet, hvorefter avanceret 3D-teknologi giver fundene et helt nyt liv.

For arkæologerne er det vigtigste dog at give flest muligt en stemme i fortællingen om anden verdenskrig, fordi det afslører, hvordan de fleste mennesker – de, som ikke var soldater – levede og oplevede krigen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: