plane crash, Wilton Road

Flyvrag fortæller piloternes glemte historie

Under blitzen i London fra 1940 til 1941 døde utallige piloter. I øjeblikket udgraver arkæologer flyene og skaber herved overblik over luftslaget.

Historien lød

Ray Holmes var en af de mest erfarne piloter i det britiske luftvåben, RAF, men en dag som den 15. september 1940 havde han aldrig oplevet.

Bølge efter bølge af tyske bombefly drønede ind over London, og Ray Holmes og hans kammerater i RAF måtte give alt, hvad de havde i sig, for at imødegå det massive angreb. Ray Holmes havde brugt al sin ammunition, da han fra sit Hawker Hurricane-fly fik øje på et tysk bombefly med kurs direkte mod Buckingham Palace.

Ray Holmes

Resolut styrede Holmes sit fly mod den tyske bombemaskine. Sammenstødet skar haleroret af den tyske maskine, og den styrtede ned, efter at piloten var sprunget ud med faldskærm. Holmes, der troede, at hans fly “ville skære lige igennem” det andet fly, måtte overrasket konstatere, at også han var på vej ned. Han reddede livet, men af flyet var der kun nogle få spredte vragdele tilbage.

Ray Holmes' plane battle

Arkæologerne siger

I 2004 genså Holmes sit fly. Efter 13 års jagt lykkedes det amatørarkæologen Christopher Bennett at finde resterne af jageren, der lå begravet nær Buckingham Palace Road. Flyets motor blev bjærget, men kun få genstande fra cockpittet havde overlevet de mange år i jorden. Bennetts hold fandt dog affyringskontrollen, hvis knapper stadig var indstillet på “FIRE”, det vil sige “ild”.

Plane wreck from the blitz

Ud over at være med til at kortlægge slaget om England, der udspillede sig over sommer- og efterårsmånederne i 1940, bekræfter og uddyber fundet også en historie, som vi ellers kun kender fra Ray Holmes selv.

På verdensplan undersøger og udgraver flere organisationer nedstyrtede fly og forsøger at danne sig et overblik over vragene og kortlægge nedstyrtningsstederne. Det vil afsløre luftkampenes virkelige omfang og deltagere.

For eksempel døde omkring 15.000 amerikanske soldater i luftvåbnet i ulykker over USA. De blev ikke opfattet som helte og er ikke nævnt nogen steder. Arkæologer vil nu udgrave vragene og give dem en plads i historien.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: