nb_u20 Treasure

Skibsvrag gemte legendarisk sørøverskat

I et skib på havets bund uden for Madagaskar har arkæologer fundet en 50 kilo tung sølvbarre. Angiveligt er sølvet en del af en stor sørøverskat efter den myteomspundne kaptajn Kidd.

11. maj 2015 af Karine Kirkebæk

Den amerikanske marinearkæolog Barry Clifford har fundet en sølvbarre på 50 kg i et skibsvrag uden for Madagaskar ved den lille ø Sainte Marie. Skibsvraget er angiveligt den skotske pirat kaptajn William Kidds gamle skib Adventure Galley, der sejlede i Det Indiske Ocean i slutningen af det 17. århundrede.

Flere værdier i dybet

Clifford har i årtier søgt efter sørøverskatte, og han mener, at der sagtens kan være flere værdier om bord på vraget. Det har hans metaldetektor afsløret, men vraget er for mørkt til at sige, hvilken type metal, der gemmer sig i lasten.

Sølvbarren, der netop er blevet bjærget op til overfladen, er ca. 40 cm lang og har tydelige indgraveringer på siden. Forskerne mener, at barren er blevet støbt i Bolivia i slutningen af den 17. århundrede.

Begyndte en legal karriere

Kaptajn Kidd begyndte ellers på den legale side af loven, da han først i sin karriere var ansat af de engelske myndigheder til at jage pirater. Men efterhånden blev Kidd selv den jagede, da han lagde karrieren om og røvede andre skibe.

Efter at have plyndret et skib stuvet med værdier i 1698 blev han fængslet, og i 1701 blev han hængt for sit pirateri. Kaptajn Kidd har altid været omgærdet af en vis mystik, da skattejægere ikke har kunnet finde frem til mange af hans skatte.

Madagaskar var piratbule

Der er god mulighed for at finde flere piratskatte i havet omkring Madagaskar, som omkring 1700 var et tilholdssted for pirater. Her kunne de finde sikre havne tæt på flittigt brugte sejlruter – befærdet af masser af skibe med værdier om bord.

Tidligere har også fundet af Kidd's andet skib "Quedagh Merchant" ført til spekulationer om, hvor hans rigdomme befinder sig:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: