uran glas

Uran: Radioaktivt - på godt og ondt

Uran er mest kendt for sin rolle i atomreaktorer og kernevåben - men uran bruges også til mange andre nyttige ting.

18. december 2014 af Lars Thomas og Anders Bruun

Navn: Uran – efter planeten Uranus Atomnummer: 92 Kemisk symbol: U

Uran er et sølvskinnende radioaktivt metal, der mest er kendt som brændstof i atomreaktorer og som råmateriale til de to atombomber, der blev brugt under Anden Verdenskrig.

En stor del af Jordens indre varme kommer af det radioaktive henfald af uranatomer. På overfladen er uran dog et problem for de fleste organismer, fordi det er radioaktivt.

I 1998 fandt forskere i England en lav, der groede på affaldsdyngerne fra en forladt uranmine i Cornwall, og som uden problemer indkorporerede uranpartikler i sine celler. Ingen ved hvorfor, eller hvorfor organismen ikke tager skade af det.

Læs mere om det periodiske system.

Hvad bruges uran til?

Uran blev indtil midten af det 20. århundrede primært udvundet som spildprodukt ved produktionen af blandt andet radium, men med opfindelsen af atombomben og det efterfølgende våbenkapløb, blev uran en enorm industri.

Uran i forskellige isotoper og forbindelser blev tidligere anvendt til fx glas, men anvendes idag til mange andre formål, fx ammunition, fotografiske kemikalier, røntgenstråling osv. Urans lange halveringstid gør det også velegnet til at tidsbestemmer fx fossiler.

Video: Se selvlysende uran-glas

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: