Høj temperatur
© Shutterstock

Forskere skaber hidtil højeste temperatur

I den såkaldte Z-maskine, har man opnået den hidtil højeste temperatur på Jorden på to mia. °C. Få den videnskabelige forklaring her!

1. september 2009

I den såkaldte Z-maskine i Sandia National Laboratories i New Mexico, USA, har man opnået den hidtil højeste temperatur på Jorden. Under et eksperiment viste termometeret to mia. °C. 

Til sammenligning ligger temperaturen i Solens indre på blot 15 mio. grader, mens den under en termonuklear eksplosion højst når op på 100 mio. grader. 

Z-maskinens gåde 

I Z-maskinen ledes en ekstremt kraftig strøm gennem tynde tråde af wolfram. Trådene omdannes øjeblikkeligt til plasma, og et magnetfelt holder plasmaen fast. 

Dermed kan plasmaens bevægelsesenergi kun udelades som meget varme røntgenstråler. I det rekordvarme forsøg anvendte man tråde, der var tre-fire gange tykkere end ved tidligere forsøg, og det kan delvist forklare de højere varmegrader, men hvad der egentlig foregår i Z-maskinen, er lidt af en gåde. 

For det første når temperaturen sit maksimum, efter at ionerne i plasmaen er holdt op med at bevæge sig, og for det andet er energiudladningen større end energiforbruget.

Bliv klogere på hvad temperatur er, hvordan man måler den og hvilket betydning det har for molekyler?

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: