Hjemmelaboratoriet: Mål pH-værdier med rødkål

Er du i tvivl om et stof er en syre eller en base? Tjek efter ved hjælp af rødkål.

4. august 2016 af Babak Arvanaghi

Det skal du bruge

Et rødkålshoved Kogende vand Små glas En rørepind Forskellige syrer og baser

Sådan gør du

  • Hak rødkålen groft.

  • Hæld den hakked kål op i en skål eller et litermål.

  • Tilsæt kogende vand og rør rundt/li>

  • Lad blandingen trække et par minutter, så du får en ’rødkålste’.

  • Si kålen fra og hæld rødkålsteen op i nogle små glas.

  • Hæld forskellige væsker i glassene, og se farven ændre sig.

Hvad sker der?

Rødkål får sin farve fra anthocyaniner, som er molekyler, der har en helt særlig struktur. Hvis man tilsætter syre eller base ændrer det på anthocyaninernes struktur, og får dem til at spejle lyset anderledes. Det medfører at væsken skifter farve.

Jo stærkere syre, du blander i rødkålsteen, des rødere bliver den. Og hvis du hælder base i, bliver saften gulere. Prøv med forskellige ting som fx afløbsrens, bagepulver, danskvand og eddike, og se hvad der sker.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: