Girl with soap bubbles

Hvor får sæbebobler deres farver fra?

Som bekendt kan lyset spille i sæbebobler i alle regnbuens farver. Forklaringen på dette fænomen skal findes i lysets bølgenatur.

17. februar 2011

Når lys rammer en sæbeboble, betyder tykkelsen af boblens hinde meget for dannelse af farver. I en sæbeboble består hinden af to lag sæbe med vand imellem, og hindens tykkelse kan variere fra nogle få til over 1000 nanometer. En del af lyset tilbagekastes fra det yderste lag sæbe, mens en anden del først spejles af sæbelaget på boblens inderside. Det lys, der tilbagekastes, har derfor ikke bevæget sig lige langt, når det rammer øjet.

Denne lille forskel kan betyde, at de to lysbølger ikke følges ad, og hvis en bølgetop fra den ene stråle falder sammen med en bølgedal fra den anden stråle, så slukker de to stråler hinanden. Fænomenet kaldes for destruktiv interferens. Falder to bølgetoppe oven i hinanden, forstærker de to stråler hinanden, og vi taler om konstruktiv interferens. Det er denne vekselvirkning, der giver os farvespillet i boblerne.

Om vi oplever konstruktiv eller destruktiv interferens, afhænger dels af hindens tykkelse, dels af den vinkel, hvormed lyset rammer boblens overflade. Fra én vinkel synes sæbeboblen måske rød, men flytter vi os, er det måske i stedet den grønne farve, der set fra vores vinkel undergår konstruktiv interferens. Det giver det velkendte farvespil i boblerne.

Tyk hinde giver mere farve

En sæbeboble består af en hinde, der kan være af forskellig tykkelse. Når lyset rammer en boble, reflekteres det fra både hindens yderside og dens inderside. De to reflekterende lysbølger kan enten modarbejde eller forstærke hinanden.

Soap bubbles diagram

Tynd hinde (A): Lysbølgerne slukker hinanden, så farven forsvinder. Tyk hinde (B) De to lysbølger forstærker hinanden, så farven bliver mere intens.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: