denzel washington

Hvordan virker løst krudt på film?

I film genlades automatvåben, som om de skyder med skarpt. Hvordan kan det nu lade sig gøre?

Skjult forstærker øger trykket

Normalt skaber affyringen af et automatvåben et stort tryk i løbet. Trykket udnyttes til at lade igen og trække en ny patron frem. Skyder du med løst krudt, er trykket dog langt mindre. For at øge trykket kan du montere en såkaldt løsskydningsforstærker ved løbets munding.

Forstærkeren mindsker hullet i våbenløbet, så rekylen forstærkes, og trykket i løbet bliver højt nok til at føre den næste patron frem og genlade våbnet. Forstærkeren skrues på og låses fast til våbnets løb. Forstærkeren er som regel rød og ret klodset, fordi den tydeligt skal signalere, at våbnet kun skyder med løst krudt.

På film bruges den samme teknik. Her er forstærkeren blot skjult inde i våbenløbet. En tekniker borer løbet ud og sætter en skrue med et hul på tre til fem millimeter ind i det. Hullet skaber et gastryk, som er højt nok til at trække en ny patron frem, så skydningen ser livagtig ud. Hvis du i en film ser våbnets løb tæt på, vil du dog kunne ane gevindet.

Normalt leverer rekylen nye skud

Automatvåben er skydevåben, der automatisk afgiver skud, når aftrækkeren påvirkes. Energien fra rekylen genlader og affyrer automatvåbnet. En del af den krudtgas, der bliver frigivet ved en affyring, bliver brugt til den næste ladecyklus, det vil sige til udkastning af det tomme patronhylster og genladning med en ny patron.

1. Våbnet er i ro.

2. Våbnet affyres, og fjederen akkumulerer energi.

3. Fjederen springer tilbage og udløser en ny omgang.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: