Hvorfor koger pasta ofte over?

Hvorfor koger pasta ofte over?

Hvorfor er det så svært at koge pasta, uden at det koger over?

Pasta gør vandet sejt

Når pasta koger, bliver stivelsen opløst i vandet og danner hvidt skum på overfladen.

Stivelsen får vandets overfladespænding til at stige, så boblerne får sværere ved at springe. Vandet bliver med andre ord sejere.

Specielt hvis gryden har låg på, kan boblerne hobe sig op og vælte ud over kanten.

Gigantbobler fra Jordens indre

Ligesom bobler kan vælte ud over kanten af pastagryden, kan landområder løfte sig på grund af magmabobler fra Jordens indre. Det mener nogle forskere i hvert fald:

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: