Hjemmelaboratoriet: Fast OG flydende væske

Illustreret Videnskab viser dig, hvordan du laver en væske, der både er fast og flydende. Også kaldet Non-newtonian fluid.

19. september 2016

Det skal du bruge

En skål Kartoffelmel Vand Frugtfarve

Sådan gør du

  • Hæld ca. to deciliter kartoffelmel op i en skål.

  • Rør op med vand og lidt frugtfarve, til det netop er flydende

  • Prøv dig frem med konsistensen. Tilsæt evt. lidt mere vand eller kartoffelmel.

  • Leg med din non-newtonian fluid.

Hvad sker der?

Denne væske bliver kaldt non-newtonian, fordi dens viskositet (hvor tyktflydende den er) ikke ændres ved temperatursvingninger, men ved det tryk, det udsættes for. Dermed ophæver den Newtons lov om væskers viskositet. Besynderligt nok vedbliver den ikke at være en samlet væske, hvis du lader den stå. Over tid vil stivelsen (kartoffelmelet) skille sig fra vandet og danne en hård klump i bunden af skålen.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: