LHC Atlas

CERN's partikelaccelerator LHC sætter ny rekord

CERN's partikelaccelerator LHC har sat ny rekord og smadret protoner sammen med hele 13 TeV – en kollision der forhåbentligt kan banke nye, ukendte partikler ud af vacuum. Rekorden giver håb om at finde universets mørke stof.

22. maj 2015 af Anne Lykke

Partikelacceleratoren Large Hadron Collider, LHC, er siden 2013 blevet opgraderet for at kunne modstå den enorme kræfter, som skabes, når protoner accelereres op til hastigheder nær lysets.

Nu har fysikere for første gang skruet energien op til 13 Tera-elektronvolt (TeV) og med stor succes. Testen viser, at acceleratoren kan klare de store energier, og at alle sikkerhedssystemerne virker.

Formålet med testen var at se, om vildfarne partikler fra strålerne absorberes korrekt af apparaterne. Hvis ikke, kan LHCs detektorer og magneter blive ødelagt.

Hver stråle af protoner har en energi på 6,5 TeV, hvilket giver en kollision på 13 TeV.

Testene fortsætter i de kommende dage, hvor CERN-folkene holder energien oppe ved 13 TeV i flere timer for at sikre acceleratorens udholdenhed. LHC begynder formentligt at tage rigtige målinger af partikelkollisionerne i juni i år.

LHC på jagt efter universets mørke stof

Da LHC i 2012 opdagede Higgs-partiklen skete det ved en kollisionsenergi på ca. 8 TeV. Med LHC's nye kræfter håber fysikerne på at finde nye, ukendte partikler, som aldrig er blevet set før.

Denne gang går jagten ind på universets mørke stof, som – måske – består af såkaldte supersymmetriske partikler eller WIMPs.

Læs mere om supersymmetri i artiklen her.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: