Slå hovedet mod skilt

Skilt slår mand i gulvet

Ifølge Einsteins relativitetsteori er næsten al bevægelse relativ. Derfor kan det lige så godt være skiltet, der slår manden ned, som det kan være manden, der løber ind i skiltet.

3. november 2015 af Rune Birkvad og Babak Arvanaghi

I videoklippet ovenfor løber en mand hovedkulds ind i et skilt. Eller hvad? Er det skiltet, der slår manden ned?

Det gør ondt i hovedet, at løbe ind i et skilt med hovedet først. Og hvis du spørger Sir Isaac Newton, gør det lige så ondt på skiltet, som det gør på personen, der løber ind i det. Den præmis var Albert Einstein med på, men til gengæld satte han spørgsmålstegn ved, om manden løber ind i skiltet, eller om skiltet banker ind i manden.

Det handler om relativitet

Forestil dig at du kører i et tog med 100 kilometer i timen. Og at du kaster en bold med 20 kilometer i timen. Hvor hurtigt vil bolden så flyve gennem luften?

Det kommer an på, hvem du spørger, ville Einstein have svaret. For dig selv inde i vognen vil det virke som om, bolden bevæger sig med de 20 kilometer i timen, du kaster. Mens det for en person, der står på en mark og kigger gennem vinduerne på det kørende tog vil virke, som om bolden bevæger sig med 120 kilometer i timen. Altså togets hastighed plus den hastighed, du kastede bolden med.

Men en person i rummet kan se Jorden kredse om Solen, samtidig med at han kan se bolden blive kastet. Så Jordens hastighed omkring Solen skal lægges til regnestykket.

Relativ bevægelse

For alle tre tilskuere virker det imidlertid på dem selv som om, at det er dem, der står stille.

Men i virkeligheden bevæger alle tre sig. Altså bevæger alting sig relativt til noget andet – det kaldes relativ bevægelse.

Derfor er det også svært at bedømme, om manden løber ind i skiltet, eller om skiltet flyver ind i hovedet på manden. For hvem af de to er det egentlig, der er i bevægelse?

Når det alligevel er manden, der løber ind i skiltet, og ikke omvendt, skyldes det at han accelererer. Hans hastighed ændrer sig for alle beskuere – uanset om de er i rummet eller ej – mens skiltets hastighed er den samme.

Læs meget mere om Albert Einstein og hans relativitetsteori

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: