Sorte huller gør mennesker til spaghetti

Spaghettificering. Det kalder forskerne det fænomen der finder sted, når et menneske falder i et sort hul. Sandsynligvis er det mere ubehageligt end en rutschebanetur.

10. november 2015 af Rune Birkvad og Babak Arvanaghi

Sort hul https://www.youtube.com/watch?v=KBP7LMfhB6k

Billede: Noget med spaghetti photoshoppet ind i et billede af et sort hul.

Kast dig ned i det sorte hul, mærk det kildre i maven, bliv imponeret af lysene undervejs, og kom sikkert ud igen på den anden side. Sådan virker det, når turen går gennem en vandrutschebane forklædt som et sort hul.

I virkelighedens verden ville turen i et sort hul være knap så hyggelig – og den ville ende ud i den sikre død.

Sorte huller består kort sagt af enorme masser presset sammen til et meget lille punkt – en såkaldt singularitet. Når massen bliver stor nok, krummer den rumtiden så meget, at intet kan slippe væk fra hullet. Heller ikke lys. Hullets tyngdekraft er simpelthen for stor.

Hvis uheldet er ude, og du kommer for tæt på et sort hul, vil du stille og roligt blive suget ind i det. I begyndelsen er tiltrækningen ikke stor. Men jo længere du kommer ind, des mere fart får du på.

På et tidspunkt når du så langt ind, at den del af dig, som er længst inde, vil blive trukket kraftigere mod singulariteten end resten af dig. Du vil blive strukket ud til en tynd og lang udgave af dig selv, inden hullet river dig fra hinanden og til atomer.

Astronomer og fysikere har et helt bestemt navn for den måde, et menneske bliver påvirket, hvis det falder i et sort hul: Spaghettificering.

FACEBOOK:

ORDBOG:

SORT HUL: En singularitet intet kan slippe væk fra. Eller en vandrutschebane.

SPAGHETTIFICERING: Det der sker med et menneske, når vedkommende falder i et sort hul.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: