Airport scanner

Blottet ankel vakte forargelse

11. maj 2011 af Klaus Wilhelm

Helt anderledes var situationen blevet i 1800-tallet, hvor moden dikterede streng tilknappethed. Hvis blot en ankel stak frem under damernes lange kjoler, var opstandelsen stor.

Derfor var det også en udfordring for en kvinde at bade ved stranden.

Løsningen var omklædningsrum på hjul, som en kusk kørte helt ud i vandet, så damerne i deres badedragter kunne gå i vandet fra vognens bagside.

Udviklingen vendte igen omkring 1900, hvor mange droppede de stramme korsetter som et symbol på borgerskabets snærende bånd.

Hel eller delvis nøgenhed skulle ikke længere være et erotisk signal.

Naturisterne var med deres ønske om at pleje krop og sjæl i det nøgne fællesskab dog stadig i mindretal.

I 1960’erne blev det igen mere populært at smide tøjet som et symbol på frigørelse fra borgerlige normer.

Nøgenhed var ganske vist fortsat henvist til særlige nudiststrande, men topløshed var længe yderst populært, indtil bikinioverdelen atter vendte stærkt tilbage.

Badetøj er tilladt

I dag er det helt acceptabelt at bevæge sig rundt i minimalistisk badetøj, der ikke overlader meget til fantasien, men en ny form for blufærdighed har indtaget scenen.

Moderne mennesker er voldsomt optaget af at være perfekte. Hvor det tidligere først og fremmest gjaldt om ikke at vise sig nøgen, handler det i dag nok så meget om at skjule den ikke-veltrænede og ikke-ungdommeligt spændstige krop.

Nutidens mennesker bliver ikke kun flove over deres nøgenhed, men i høj grad også over deres påklædning, frisure, kropsbehåring, kropslugt og ikke mindst deres vægt.

Et samfund i stadig forandring giver hele tiden blufærdigheden nye facetter, men skammen vil altid være menneskets følgesvend.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: