Monkey eating in tree

Fortidsaber lagde kimen til skam

11. maj 2011 af Klaus Wilhelm

Der er bred videnskabelig enighed om, at mennesket i sin tid udviklede blufærdighed på grund af sociale hierarkier, altså asymmetri.

Fænomenet opstod formentlig allerede hos tidlige aber, mener primatologen Frans de Waal fra Yerkes National Primate Center i Atlanta.

I dag kan man nemlig hos chimpanser – vores nærmeste slægtninge – stadig se en mulig forklaring på, hvordan menneskets blufærdighed i sin tid opstod.

I chimpanseflokken er der et strengt hierarki, hvor hvert individ har sin særlige plads. Og netop dette hierarki skabte i sin tid grobunden for blufærdigheden.

Kun førerhannen har ret til at parre sig med en hun, der er i brunst. Det ved hannerne længere nede i hierarkiet godt, men alligevel gør de, hvad de kan, for at nærme sig de begærede hunner.

Hvis førerhannen opdager kurmageriet, reagerer synderen ved at vende blikket bort, se ned i jorden og fortrække ansigtet i en grimasse, som minder om et forlegent smil.

Når alfahannen ser dette signal, undlader han enhver aggression.

Konkurrencen skaber skam

For at undgå at blive afbrudt midt i en parring gemmer de lavere rangerende aber sig ofte i buske og trækroner, når de sniger sig til sex med hunnerne.

Ønsket om at dyrke sex uden at blive set tolker de Waal som en konsekvens af konkurrence.

“En lavere rangerende han, der parrer sig i fuld offentlighed, har brudt en social regel,” mener han.

Hos de fleste mennesker giver bare tanken om at blive “opdaget”, mens man har sex, kuldegysninger. Og sker det i virkeligheden, har man mest lyst til at synke i jorden, præcis som de lavt rangerende hanner hos vores behårede fætre i Afrikas skove.

Men én ting gør aberne i modsætning til os ikke: Rødmen – det synlige tegn på skam, som er uden for viljens kontrol – er en særlig menneskelig egenskab, som også hyppigt kan betragtes blandt naturfolk.

En undersøgelse udført under ledelse af psykologiprofessor Heidi Keller på universitetet i Osnabrück afslørede, at 98 ud af 135 sprog fra hele verden har et ord for at rødme som følge af skam.

De sprog, der ikke har et sådant ord, tales typisk af mennesker med mørk hud.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: