nb_u32 gave

Giv gaver du selv ønsker dig

Glem alt om ønskesedler og køb i stedet en gave, som du selv kunne tænke dig at modtage. Det gør dit forhold til modtageren tættere, viser ny undersøgelse.

6. august 2015 af Malene Breusch Hansen

Næste gang du skal købe en fødselsdagsgave, skal du ikke tænke på, hvad modtageren ønsker sig – du skal hellere købe en gave, du selv kunne tænke dig at få, og som afspejler dine egne interesser. Det gør nemlig dit forhold til gavemodtageren tættere.

Sådan lyder konklusionen på en ny undersøgelse fra Simon Fraser-universitet i British Columbia, Canada, skriver Huffington Post.

Egne interesser knytter tætte bånd

Forskerne er nået frem til det overraskende resultat ved at gennemføre seks forskellige forsøg med i alt over 1500 deltagere.

I et af forsøgene skulle deltagerne udvælge en sang på iTunes til en person, de var tæt på – enten en sang, de synes, sagde en masse om dem selv, eller som afspejlede modtagerens interesser.

Dem der modtog en sang, som giveren havde valgt ud fra sine egne interesser, mente, at de var følelsesmæssigt tættere på giveren end dem, som havde fået en sang, der var udvalgt til at passe til specielt til dem.

Giveren føler også tættere bånd

Men konklusionen viser sig også at gælde med omvendt fortegn.

I et andet forsøg skulle deltagerne vælge et kort til deres mor på mors dag. Nogle fandt et kort som passede til deres egen personlighed, mens andre valgte kort, der viste, hvor meget de vidste om deres mor, og hvad hun godt kunne lide.

Dem, der valgte et kort med sig selv i tankerne, følte sig efterfølgende tættere på deres mors end dem, som havde valgt et kort udelukkende ud fra moderens interesser.

Kommer bag på forskerne

Forskerne er selv noget overraskede over resultaterne, fordi vores umiddelbare intuition siger, at vi skal vælge en gave ud fra den person, der skal modtage den.

“Men folk tager ofte fejl, når de skal forudsige, hvad der er bedst for dem selv og andre,” siger Lauren Human, der er en af forskerne bag undersøgelsen, til Huffington Post.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: