Punk gives finger

Hvor stammer fuck-fingeren fra?

Mange viser langfingeren, når de er vrede. Hvordan kan det være?

24. oktober 2012

Det er ikke et nyt påfund, når vi forsøger at fornærme nogen eller vise vores vrede ved at stritte med langfingeren. Gestussen er nemlig mere end 2000 år gammel og var kendt af de gamle romere, der omtalte langfingeren som den skamløse finger.

Romernes ord for det, vi i dag kalder at give fingeren, var digitus impudicus. Meget tyder på, at den provokerende finger blev gemt væk i middelalderen, hvor den katolske kirke med sine konservative værdier herskede. Men den strittende finger overlevede, og håndtegnet kom formentlig til USA med italienske immigranter.

Tegnet er første gang dokumenteret i USA i 1886, da baseballholdet Boston Beaneaters blev fotograferet sammen med modstanderholdet, New York Giants. Her gav en Boston-spiller nemlig fingeren til kameraet.

Kendte tegn skifter betydning

Flere kendte tegn betyder noget helt andet i andre dele af verden.

*Tommel op *De fleste steder i Vesten betyder en opadvendt tommel "alt er i orden". Men i nogle dele af Sydeuropa, Mellemøsten og Asien er tommelfingerstødet sjofelt og betyder i stedet "sid på den".

*Underarmsstød *I flere sydeuropæiske lande betyder det falliske underarmsstød noget i retning af "gå ad helvede til", mens den samme gestus i England bruges som en grov form for seksuel beundring.

V-tegn **Mange opfatter V-tegnet som et sejrs- eller fredstegn. I England har de en sjofel pendant, hvor hånden er vendt indad, som betyder "hanrej".**********

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: