Putin

Mysteriet om Putins stive arm er løst

Forskere har nu fundet årsagen til præsident Vladimir Putins dovne højre arm, der altid hænger ned langs kroppen, når han går. Forklaringen er hverken børnelammelse eller slagtilfælde, men derimod streng militær opdragelse.

16. december 2015 af Anne Lykke

Har du nogensinde undret dig over præsident Putins besynderlige gangart, hvor højre arm hænger stift ned langs kroppen, mens venstre arm svinger naturligt frem og tilbage?

Det har flere forskere. Først troede mange, at præsident Putins stive arm skyldes en børnelammelse eller et slagtilfælde i fosterstadiet.

Men nu mener et hold neurologer fra Portugal, Italien og Holland at have løst mysteriet.

Ved at se på videoer af Putin har neurologerne konkluderet, at gangarten skyldes omfattende militærtræning, som han modtog i KGB – det tidligere Sovjetunionens statssikkerhedstjeneste også kendt som hemmelige politi.

Revolver-gangart er tillært

Den stive gangart har formentligt til formål at holde "revolverarmen" tæt på hylsteret, så vedkommende konstant er parat til at trække sit våben.

I den nye undersøgelse, som er udgivet i det videnskabelige tidsskrift BMJ, så forskerholdet både YouTube-videoer af Putin og af andre højtrangerende russiske militærfolk og tjenestemænd. Til deres overraskelse så de, at fem andre militærmænd også havde en stiv højre arm.

Forskerne skød på Parkinsons

Først troede forskerne, at Putin var ved at udvikle Parkinsons – en alvorlig sygdom, der angriber nervesystemet, og som bl.a. giver ufrivillige rystelser.

Et af de første tegn på Parkinsons sygdom er ubevægelige arme, og sygdommen udvikler sig hurtigt, så andre dele af kroppen også bliver svære at bevæge.

Men ved at se videoer, som var optaget med flere års mellemrum, var det tydeligt, at Putin havde haft gangarten længe, og at lidelsen ikke udviklede sig. Desuden ville det være højst usandsynligt, at de andre militærfolk også var ved at udvikle Parkinsons.

KGB-instruktionsbog gav svaret

Forskerne var så ivrige efter at opklare, om deres teori holdt stik, at de fandt frem til KGB’s instruktionsbog. Og ganske rigtigt – i den stod der sort på hvidt, at agenten ikke bør bevæge den højre arm, men altid holde den tæt på hylsteret for at være klar til at trække sin pistol.

Selv om kun to ud af de fem militærfolk med den specielle gangart var trænet af KGB, kan de andre have lært den i militæret eller simpelthen efterlignet de andres gang.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: