myth 1 directions

Myte 1: "Mænd har bedst stedsans"

Forskningen viser, at mænd er bedre til at finde vej end kvinder. Det kvindelige kønshormon østrogen bærer tilsyneladende en del af ansvaret for kvindernes ringere stedsans.

27. august 2013 af Gorm Palmgren

SANDT

Kvinder ser detaljerne

En lang række forsøg har vist, at mænd har bedre stedsans end kvinder, og at de to køn benytter forskellige strategier, når de skal finde vej. Kvinder lægger mærke til små detaljer og er derfor gode til at følge en rute, de allerede har gået. Mænd orienterer sig efter de store linjer i landskabet og har en bedre fornemmelse af retninger og afstande.

Professor Matthias Riepe fra Universität Ulm i Tyskland har hjerneskannet mænd og kvinder, mens de navigerede gennem en virtuel labyrint. Kvinderne fandt typisk rundt ved at huske, hvordan en bestemt sidevej så ud, og hvor den førte hen.

Mændene havde i højere grad en intuitiv fornemmelse af, hvilken retning de skulle. Hjerneskanningen viste desuden, at de to køn brugte helt forskellige hjernecentre til at løse opgaven. Kvinderne havde højest aktivitet i isselappen og i højre side af pandelappen, mens mændene havde mere hjerneaktivitet i venstre del af hippocampus.

Lettere ved at finde vej under menstruationen

Nogle forskere har forklaret forskellen ved at henvise til kønnenes evolutionære udvikling: Kvinder passede børn og blev nær hjemmet. Mænd gik på jagt og bevægede sig langt væk for at nedlægge byttedyr. Ny forskning tyder dog på, at forklaringen ikke holder. Forskellen i kønnenes evner til at finde vej genfindes nemlig hos en lang række dyr, uafhængigt af om der er forskel på, hvor langt kønnene bevæger sig fra hjemmet. Ifølge forskerne bag den nye undersøgelse er det derfor mere sandsynligt, at kønnenes stedsans er genetisk eller hormonalt betinget.

Teorien underbygges af, at forsøg viser, at kvinder har lettere ved at finde vej under menstruationen, hvor niveauet af det kvindelige kønshormon østrogen er lavt.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: