Nisser

Er julemænd og julenisser det samme?

Man hører af og til julemanden omtalt som julenissen, men er han i virkeligheden en nisse?

7. december 2010 af Lars Thomas

Nisser er ældgamle og hedenske

Julemanden er absolut ikke nogen nisse. Rent faktisk har nisser eksisteret betydeligt længere i fortællingerne, end julemanden har. De er oprindeligt gamle nordiske husguder – små mænd, der levede på bondegårde, i stalde og ladebygninger, hvor de tog sig af dyrene og sørgede for gode afgrøder, hvis man vel at mærke behandlede dem ordentligt og med respekt. Gjorde man det ikke, var nisserne ikke blege for at udskifte deres gode gerninger med ulykker af alle slags.

Julemanden er en yngre julefigur med kristne aner

Historierne om nisserne er sidenhen blevet spredt til alle egne af verden blandt andet med emigranter, der har taget deres hjemlands historie og folklore med sig til deres nye lande. Der er historikere, som mener, at det er nisserne, skæggede mænd med huer, der i en vis udstrækning har været inspiration for de tegnere, der i 1800-tallet og 1900-tallet gav julemanden det udseende, vi kender ham for i dag.

Forlægget for julemanden er den kristne helgen Skt. Nikolaus, der var en velhavende biskop i 300-tallets Tyrkiet, som brugte sine penge på at hjælpe andre og give dem gaver.

Nisserne hjalp julemanden fra 1836

Det er usikkert, hvornår nisserne fik rollen som julemandens hjælpere, men det er i hvert fald sikkert, at den danske kunstmaler Constantin Hansen til en julefest i Rom i 1836 præsenterede dem på denne måde. Og siden har de tilsyneladende stort set forladt deres bondegårde og har taget arbejde på julemandens værksted.

I engelske og amerikanske juletraditioner er nisserne dog stort set ukendte. Her får julemanden typisk hjælp af små grønklædte alfer.

Kilder: www.littlepeople.net Nationalencyklopædien dk.wikipedia.org

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: