Inuit

Inuitter fik C-vitamin fra dyreindvolde

Inuitterne havde ikke direkte adgang til frisk frugt og grønt. I stedet spiste de dyreindvolde, som også indeholder det livsvigtige C-vitamin.

5. december 2016

I 15-, 16- og 1700-tallet blev sømænd ofte ramt af skørbug.

Sygdommen gav dem blodmangel med hudblødninger, træthed, vægttab og så blødt tandkød, at tænderne faldt ud.

[>> Vil du med højt mod nord? Tag med på ekspedition til Svalbard!](http://bonnierexpeditions.dk/tours/svalbard/?utm_source=illvid.dk&utm_medium=redaktionel)

Skørbug skyldes mangel på C-vitamin, som vi især får fra frugt og grønt, og som var utilgængeligt på havet.

Inuitter overlevede på tarme og maver

Inuitter på Grønland overlevede, til trods for at de ikke fik frugt og grønt.

De skaffede sig det livsvigtige vitamin ved at spise indvolde, fx rensdyrmaver og tarme fra ryper.

Næsten alle dyr lagrer C-vitamin i maven og tarmene, så inuitterne rådede over en uudtømmelig kilde til vitaminet.

INDVOLDE ER FULDE AF VITAMINER

? LEVER: Indeholder B-vitaminet folat, der opbygger cellers arvemasse.? HJERTE: Indeholder B-vitaminer og mineralerne kalium, fosfor, jern og selen. ? NYRE: Indeholder mineraler som kalium, fosfor, jern og zink.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: