Igloo

Hvor bor julemanden?

I USA kommer han fra Nordpolen, mens finnerne holder på, at han bor i Finland. Julemanden er en ombejlet herre.

29. november 2010 af Lars Thomas

Hvor bor julemanden? Det spørgsmål har været kilde til mange historier og diskussioner i tidernes løb og har ført til noget nær diplomatiske kriser mellem forskellige lande

Fra Nordpolen til Grønland - og en finsk provinsby

Efter nordamerikansk tradition bor han på Nordpolen, og det skyldes i høj grad tegneren Thomas Nast, som i 1866 fremkom med netop dette forslag til en adresse.

Andre lande har foretrukket at placere julemanden inden for egne grænser. Ifølge dansk tradition bor han på Grønland, mens finnerne mener, han bor lidt uden for byen Rovaniemi – oprindeligt boede han på et øde og isoleret bjerg i det nordøstlige Finland, men det var lidt for langt væk til at han kunne få besøg.

I andre fortællinger har han boet i Tyrkiet og et fjernt og øde sted langt mod nord i Rusland. Det første er ikke er noget dårligt bud, da det var her Sankt Nikolaus, julemandens stamfader, kom fra.

Det logistisk-pragmatiske forslag: Centralasien

Det nyeste forslag går ud på, at han bor i bjergene på grænsen mellem Kirgisistan og Kazakhstan, fordi det rent logistisk er mest praktisk, når gaverne skal deles ud rundt om i verden. Det har fået de kirgisiske myndigheder til at love, at de vil opkalde et bjerg efter julemanden.

I nogle lande gøres der ikke noget specielt ud af, hvor han bor, det gælder f.eks. Sverige og Norge, og i Holland er man også lidt mere diffus omkring det, om end den hollandske julemand Sinter Klaas typisk ankommer med båd fra Spanien.

Kilder: en.wikipedia.org: Santa Claus www.kristendom.dk www.historie-online.dk

Julegavetilbud

Mangler du en anderledes, spændende og lærerig julegave til dine børn, din far eller din svigerfar?

Prøv med et julegaveabonnement på Illustreret Videnskab.

Du får 7 numre for kr. 299 og 12 numre for kr. 499. Derudover får du også en gave til dig selv: Vælg mellem en brødkurv fra Erik Bagger eller en DVD-boks fra BBC.

Læs mere om tilbud på 7 numre af Illlustreret Videnskab her

Læs mere om tilbud på 12 numre af Illustreret Videnskab her

Læs også

Måske er du interesseret i ...

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: