NB_u24 Apple

Apple blæser til krig mod Spotify og Wimp

Softwaregiganten Apple lancerer en ny tjeneste, som skal afløse iTunes. Apple Music bliver en direkte konkurrent til streamingtjenester som Spotify.

10. juni 2015 af Babak Arvanaghi

Apple har netop lanceret sit bud på en ny musiktjeneste – Apple Music. Firmaets direktør, Tim Cook, præsenterede tidlige på ugen den nye tjeneste på udviklerkonferencen World Wide Developer Conference.

Tjenesten er en streamingtjeneste, der skal tage kampen op mod fx Spotify, som har kørt Apples iTunes agterud gennem en årrække. Tjenesten byder på on demand-streaming af hele det tilgængelige musikbibliotek på iTunes. Den indeholder også en radiostation kaldet Beat One og en platform kaldet Connect, der gør det muligt for kunstnere at komme tættere på deres publikum.

Apple har allieret sig med nogle af tidens største kunstnere, for at få deres budskab ud.

Ud over at blive indlejret i Appleprodukter, vil Apple Music også blive gjort tilgængeligt på Android og PC. Tjenesten bliver lanceret den 30. juni.

Replikker og strofer bliver til data

Rent teknisk er streaming en strøm af data fra en server, som leveres enten via kabel eller radiobølger til en dekoder (et apparat, en app eller en plugin i din webbrowser), der omdanner og afspiller dataene.

Dekoderen – eller afspilleren – henter og omdanner med vilje data en smule hurtigere, end den afspiller musikken eller filmen. Informationen gemmes i en såkaldt buffer, som sikrer at afspilningen ikke afbrydes, selv om der opstår forsinkelser i datastrømmen.

Teknologisk fremskridt skaber streaming-succes

Især film og tv-serier er meget data-tunge, og for få år siden, ville det være umuligt at se en Hollywood-film i HD på en almindelig computer, fordi brugerens modem simpelthen ikke ville kunne overføre tilstrækkelig data hurtigt nok.

Da 64k-modemmet blev introduceret i 1986 overførte det således 64.000 bit pr. sekund via kabel. Til sammenligning vil en moderne 4G-mobiltelefon om kort tid trådløst kunne hente 1.000.000.000 bit pr. sekund.

Men i fremtiden bliver hastigheden højere endnu. Sammen med mere avancerede computere, kan teknologien være med til at sikre os evigt liv.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: