nb_u15 Spotify

Apple klar til kamp mod Spotify

Et kvantespring inden for bredbåndshastighed har banet vejen for abonnementsbaserede streaming-tjenester som Spotify og Netflix. Nu gør Apple og flere andre klar til at entre markedet.

9. april 2015 af Carsten Nymann

Film, tv og ikke mindst musik flyder i form af ettaller og nuller i en lind strøm ind i vores mobiltelefoner. Ikke mindst takket være den svenske tjeneste Spotify.

Den såkaldte streaming-teknologi, hvor brugeren via abonnement ser film og lytter til musik online har udkonkurreret både DVD'er, CD’er og downloads.

Apple vil ind på markedet

Nu gør blandt andet teknologigiganten Apple klar til at skubbe Spotify ud af musikelskernes iPhones ved at relancere amerikanernes egen tjeneste Beats.

Beats er udviklet af musikeren og produceren Dr. Dre, og eksperter forventer, at tjenesten i nær fremtid vil blive indlejret i Apple-styresystemet iOS.

Læs mere om trådløs teknologi

Replikker og strofer bliver til data

Rent teknisk er streaming en strøm af data fra en server, som leveres enten via kabel eller radiobølger til en dekoder (et apparat, en app eller en plugin i din webbrowser), der omdanner og afspiller dataene.

Dekoderen – eller afspilleren – henter og omdanner med vilje data en smule hurtigere, end den afspiller musikken eller filmen.

Informationen gemmes i en såkaldt buffer, som sikrer at afspilningen ikke afbrydes, selv om der opstår forsinkelser i datastrømmen.

Teknologisk fremskridt skaber streaming-succes

Især film og tv-serier er meget data-tunge, og for få år siden, ville det være umuligt at se en Hollywood-film i HD på en almindelig computer, fordi brugerens modem simpelthen ikke ville kunne overføre tilstrækkelig data hurtigt nok.

Da 64k-modemmet blev introduceret i 1986 overførte det således 64.000 bit pr. sekund via kabel. Til sammenligning vil en moderne 4G-mobiltelefon om kort tid trådløst kunne hente 1.000.000.000 bit pr. sekund.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: