Nisser - hvor stammer nisse-myten fra?

Hvor stammer nisser fra?

Hvor stammer myten om nisser fra? Og har der udover nisser været andre overnaturlige væsner i Norden?

17. november 2015

Ifølge historikerne var nissernes forfædre de romerske husguder, kaldet lares.

I Romerriget var det en udbredt skik, at folk havde en husgud i form af en lille træfigur, der forestillede en mand. Husguden stod ved ildstedet og blev vartet op med frisk frugt, vin og kager. Som tak sørgede guden for lykke og fremgang i det hus eller på den gård, hvor den boede.

Blev husguden derimod ikke behandlet ordentligt, holdt den op med at beskytte og forvandlede sig til en hævner, som i værste fald kunne tage livet af familien.

Fra husguder til nisser

Traditionen med husguden bredte sig i begyndelsen af vores tidsregning ud over Romerrigets grænser. I den europæiske overtro levede husguderne videre som nisser, der både var drillepinde og hjemmets skytsånder.

I Norden blev nissen en gårdnisse – eller en gårdbo – som boede på loftet i laden eller over stalden. Fra 1800-tallet var gårdboen typisk klædt i gråt og iført rød tophue. Nisser hjalp bonden og passede på gårdens beboere og afgrøder, hvis blot han sørgede for at give nisserne et fad sødgrød med smørklat lørdag aften og ved højtiderne, fx til jul.

Nisser var ligesom hekse både ven og fjende

Hekse kunne, ligesom nisser, være både nyttige og knap så nyttige at have ved hånden. I hvert fald skulle man sørge for at holde sig gode venner med dem. Læs mere om hekse i artiklen:

Andet end nisser

Frem til begyndelsen af 1900-tallet var troen på overnaturlige væsner udbredt i Norden:

BJERGFOLK En slags trolde, der boede i høje og under huse. Bjergfolkene mentes at stå bag uforklarlige hændelser i hverdagen og bag alverdens naturfænomener.

NØKKER Mandlige væsner, som holdt til i vandløb og beskyttede nærliggende landsbyer. Til gengæld krævede de ofre, og druknedød blev ofte tilskrevet nøkker.

ELLEFOLK Forførende smukke piger med løsthængende hår og flagrende kjoler, men grimme bagtil, fordi de var hule i ryggen. Lod man sig lokke til en dans, kunne man ifølge myten blive sindssyg, forsvinde eller dø.

Læs også

Måske er du interesseret i ...

FÅ ILLUSTRERET VIDENSKABS NYHEDSBREV

Du får dit gratis særtillæg, Vores Ekstreme Hjerne, til download, straks du har tilmeldt dig nyhedsbrevet.

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: